APPSC Current Affairs- April 1, 2023

Please follow and like us:

APPSC Current Affairs- April 1, 2023

1-Who did Andhra Pradesh Chief Minister Y.S. Jagan Mohan Reddy meet in Delhi recently on March 30?
Ans-Union Finance Minister Nirmala Sitharaman.
2-What did the Chief Minister ask the finance minister to do?
Ans-Increase the state’s credit limit and release pending funds.
3-What was the previous credit limit of Andhra Pradesh?
Ans-Rs 42,472 crore in 2021-22.
4-What is the current credit limit of Andhra Pradesh?
Ans-Rs 17,923 crore.
5-What did the Chief Minister request the finance minister to release?
Ans-Pending amount of Rs 36,625 crore under Resource Gap Funding for the fiscal 2014-15 to the state.
6-What did the Chief Minister request the finance minister to do about Telangana government’s outstanding payment?
Ans-Take steps to ensure that the Telangana government clears Rs 7,058 crore outstanding from the TS Discoms to APGENCO for the power supplied between 2014 and 2017.
7-What project did the Chief Minister request funding for?
Ans-Polavaram Project.
8-How much funding did the Chief Minister request for the Polavaram Project?
Ans-Rs 10,000 crore immediately on ad-hoc basis and another Rs 2,020 crore to fill the scourge pits formed at the main dam site.
9-How much has Andhra Pradesh spent on the Polavaram Project from its exchequer?
Ans-Rs 2,600.74 crore.
10-What did the Chief Minister demand from the Centre about the Polavaram Project?
Ans-Accept the Technical Advisory Committee’s revised estimates of Rs 55,548 crore.

11-Who did Andhra Pradesh Chief Minister Y.S. Jagan Mohan Reddy meet on March 30?
Ans-Union Home Minister Amit Shah.
12-What did the Chief Minister request from the Home Minister?
Ans-To resolve several long-pending issues since the bifurcation of the state.
13-What did the Chief Minister request funding for the Polavaram project?
Ans-Rs 10,000 crore on an ad-hoc basis.
14-What additional funding did the Chief Minister request for the Polavaram project?
Ans-Rs 2,020 crore to fill the scourge pits formed at the main dam site.
15-How many times has Chief Minister Reddy visited Delhi in a month?
Ans-Twice.
16-Who did Chief Minister Reddy meet with on his first visit to Delhi?
Ans-Prime Minister Narendra Modi and Amit Shah.
17-What did the Chief Minister request reimbursement for during the meeting with Amit Shah?
Ans-Rs 2,601 crore expenditure incurred on Polavaram project.
18-What was the technical advisory committee’s revised estimate for the Polavaram project?
Ans- Rs 55,548 crore.
19-What financial burden did the Chief Minister apprise Amit Shah of?
Ans-Rs 5,527 crore incurred on supplying rations to 56 lakh families under PMGKAY.
20-What pending amounts did the Chief Minister request the Centre to release?
Ans-Rs 36,625 under resource gap funding for the fiscal 2014-15 and raise the credit limit of Rs 17,923 crore.

21-Who congratulated ISRO for the successful launch of LVM3 rocket carrying 36 satellites for Oneweb’s second venture?
Ans-Andhra Pradesh Chief Minister Y. S. Jagan Mohan Reddy.
22-What did the Chief Minister say about the success of LVM3-M3/Oneweb India 2 Mission?
Ans-The success of LVM3-M3/Oneweb India 2 Mission stands as a milestone in Indian Space history.
23-Who else congratulated ISRO chairman and team for the successful launch?
Ans-Telangana Governor Tamilisai Soundararajan.
24-What did Tamilisai Soundararajan say about the successful launch of LVM3-M3/Oneweb India 2 Mission?
Ans-This has once again demonstrated capabilities of ISRO scientists to make “our nation proud on the visionary path of Prime Minister Narendra Modi”.
25-What did ISRO successfully launch on Sunday?
Ans-India’s largest Launch Vehicle Mark-III (LVM3) rocket/OneWeb India-2 Mission with 36 satellites onboard.
26-How many first-generation satellites were onboarding the LVM3 rocket?
Ans-36 first generation satellites weighing 5,805 kgs.
27-What orbit will the 36 satellites be placed into?
Ans-The 36 first generation satellites will be placed into a 450 kms circular orbit with an inclination of about 87.4 degree.
28-Which company has inked a contract with ISRO’s commercial arm NewSpace India Ltd to launch 72 satellites into LEO?
Ans-The UK-based Network Access Associated Ltd (OneWeb) has inked a contract with ISRO’s commercial arm NewSpace India Ltd to launch 72 satellites into LEO.
29-What is the LVM-III designed to do?
Ans-The LVM-III will deploy 36 satellites of the UK-based Network Access Associated Ltd (OneWeb) to Low Earth Orbit (LEO).
30-What did the Andhra Pradesh Chief Minister wish for ISRO?
Ans-The Chief Minister wished ISRO all success in future endeavours.

Also read other Current Affairs here

Please follow and like us: